HZ Tours

Monday, February 28, 2011

Assignment ......

Hahaha....... What a great assignment...... Really challege my patience....... No matter what we will fight until the end.......

Saturday, February 26, 2011

Housemate ......

Sometime your housemate is the only person u can trust, other than your family ...... if u have problem with them (that just a simple problem) try find the best way to solve the problem ...... some problem can solve by communicate with them slowly ..... maybe u can't realize it now, but u will realize it after u had live separately...... hehehe........ chills ..... :)

Friends ......

If u want to know your friends better ..... put yourself inside his/her shoes ...... then u will understand them ..... :) ...... no matter what, nobody is perfect ...... accept your friends as what he/she are ....... if u can't stand with them anymore, just take a step and go away from them ..... don't stress up your brain with just a small thing ...... life must go on ...... chills ....... hehehehe

Tuesday, February 22, 2011

Malaysia Airlines Travel Fair ( Hot Ticket )

Enjoy your holiday with Malaysia Airline online ticket...... get an experience through Malaysian Hospitality..... you will not regret it......

Malaysia Airlines Travel Fair
Booking period valid from 21 - 28 Feb 2011

Checkout all the great deals from Malaysia Airlines at http://www.malaysiaairlines.com/my/en/deals/deals-of-the-day.html . Why pay more if you can pay less.

Monday, February 21, 2011

AirAsia Big Sale Ticket ...... Nice.......

What are you still waiting? enjoy your holiday and make your own experience with AirAsia..... book your ticket now.....

BIG SALE: 1,000,000 seats up for grab now!

Booking Period:
22 February 2011 - 27 February 2011
Travel Period:13 September 2011 - 29 February 2012
Travel Notes
- Advanced booking required.
- Fares are not available during embargo period.

Wow..... AirAsia only for 5 days Offer Ticket.....

wow.... great offer from AirAsia to create your experience...... now everyone can fly..... book your ticket now.....

Booking Period:
22 February 2011 - 27 February 2011
Travel Period:13 September 2011 - 10 November 2011
Travel Notes
- Advanced booking required.
- Fares are not available during embargo period.

For More Information : http://www.airasia.com/my/en/promotion/rr0610911.page

Fly fro
m Kuala Lumpur International Airport (LCC Terminal), Kuala Lumpur to:
InternationalAll-in-fare from
Operated By AirAsia XEconomy seatsPremium seats
PerthRM 279.00RM 1249.00
MelbourneRM 329.00RM 1899.00
Gold CoastRM 369.00RM 1899.00
ChengduRM 289.00RM 799.00
TianjinRM 299.00RM 999.00
Hangzhou (Shanghai)RM 329.00RM 889.00
ParisRM 679.00RM 1999.00
MumbaiRM 299.00RM 749.00
New DelhiRM 299.00RM 749.00
ChristchurchRM 806.00RM 1999.00
SeoulRM 279.00RM 1499.00
TaipeiRM 279.00RM 729.00
LondonRM 699.00RM 3299.00

A little bit busy.......

I'm little bit busy today, don't have time to continue my experience story....... maybe tomorrow i will continue it, if i have time to do ...... hehehehe

Sunday, February 20, 2011

Special Offer Ticket .....

Special offer to create your own experience with Qatar Airways.... Ticket sales validity until 31 March 2011 :

   To London by Qatar Airways : RM 2,820
                       Fly Emirates    : RM 3,202
                       Etihad Airways: RM 3,745


From Kuala LumpurEconomy Class fares fromBusiness Class fares from
Abu DhabiMYR 1,882MYR 6,282
AthensMYR 2,395MYR 9,895
BrusselsMYR 2,591MYR 10,891
CasablancaMYR 2,542MYR 9,842
FrankfurtMYR 2,619MYR 10,119
GenevaMYR 2,554MYR 9,854
IstanbulMYR 2,264MYR 9,264
LondonMYR 2,820MYR 10,740
MadridMYR 2,543MYR 9,843
Milan / RomeMYR 2,557MYR 9,857
MoscowMYR 2,421MYR 10,721
ParisMYR 2,487MYR 9,987
Phuket*MYR 475MYR 1,525
Sao PauloMYR 5,241MYR 17,041
ZurichMYR 2,619MYR 9,919

Terms and Conditions

  • Offers valid on qatarairways.com/my
  • Valid on Qatar Airways flights only
  • The fares include taxes, fees and surcharges, which are subject to change due to currency fluctuations
  • Seats are limited and are subject to availability
  • Sales validity: On/ before 31st March 2011
  • Travel validity: On/ before 30th April 2011
  • Reservation change condition: MYR 200 per change
  • *Phuket date change is not allowed
  • Infant discount: Charge 20% of the fare
  • Refund conditions: Business Class only at RM400. Half utilized and Economy Class - Non Refundable
  • Other conditions apply, please review at the time of booking

Saturday, February 19, 2011

Sunday.....

Today is sunday...... what can i do today?.....

Friday, February 18, 2011

Turkey



                                     Live rates at 2011.02.18 14:50:00 UTC
                      1.00 MYR=0.519864 TRY
Malaysia Ringgits      Turkey Lira
                                1 MYR = 0.519864 TRY     1 TRY = 1.92358 MYR


Dari Lubnan kita ke Turkey lak.... Banyak experience menarik yang tak dapat saya lupakan selama berada di Turkey.... Mula2 sekali nak cerita negara Turkey ni memang besar la. Kalau tengok kat map atas ni pun leh nampak betapa besarnya negara Turkey. Ibu negara Turkey ialah Ankara tapi bandar yang lagi glamour dengan pelancong bandar Istanbul..... Bandar Istanbul mempunyai keunikannya yang tersendiri. Ianya sebuah bandar yang cantik dan bersih.....setakat ni ada la dua tiga orang jugak yang komen kat saya orang Turkey sangat friendly...Saya sendiri tak nafikan melalui pengalaman saya.....Di Turkey terdapat banyak tempat2 bersejarah.... Kebanyakkan tempat2 pelancongan di Turkey dijaga dengan elok, tu yang asal nak melawat je semua kene bayar.... sampaikan nak ke toilet pun kene bayar, walaupun toilet masjid..... Nilai sara hidup di Turkey lebih tinggi dari di Malaysia....Boleh kata semua benda mahal kat Turkey....

Masalah yang saya hadapi masa kat Istanbul..... orangnya tak boleh berbahasa english dan asal nak pergi toilet kene bayar (tak jumpa yang free)......

Experience yang saya lalui di Turkey :
Perjalanan saya ke Turkey bermula dari Damascus..... Saya menaiki bas dari Damascus ke Antakya (sebuah bandar di Turkey yang berhampiran dengan sempadan syria).....perjalanan mengambil masa selama 8 jam....Dari Antakya saya bertukar bas untuk ke Adana (sebuah bandar) yang mengambil masa lebih kurang sejam untuk sampai di Adana....Saya sampai di Adana lebih kurang pukul 7 pagi....tujuan saya ke Adana untuk melawat rakan Turkey saya yang tinggal di Adana.....rakan saya telah menjemput kami (saya pergi 2 orang) di stesen bas dan terus dibawa ke rumahnya......semasa di Adana kami telah dilayan dengan sangat baik.....mana tak nye makan minum semua orang tanggung......sampai2 kat rumah rakan saya kami dijamu dengan makanan yang begitu banyak sampaikan perut memang penuh sangat2..... walaupun perut dah terlalu penuh bapa rakan saya masih mempelawa kami untuk makan (dia ingat saya tak lalu nak makan makanan mereka)....arab dengan turkey sama je....makan banyak.....setelah selesai makan kami dibawa berjalan2 melihat keindahan bandar Adana.....Kat Adana takde tempat pelancongan sangat la......saya pergi situ pun sebab nak melawat rakan je......Kami meronda sekitar Adana sehingga petang.... selepas selesai berjalan, makan dan sebagainya, saya mintak kat rakan saya untuk pergi membeli tiket bas..... kami cadang nak bertolak ke Istanbul malam tu jugak.....tapi kami dikejutkan lagi, rakan saya cakap tak payah pergi beli sebab dia dah belikan......kami terasa sangat terharu , dah la makan free tiket pergi Istanbul pun free.....Saya memang sangat berterima kasih kepada beliau di atas segala layanan yang telah di berikan......

Kami bertolak dari Adana ke Istanbul dengan menaiki bas...... perjalanan mengambil masa lebih kurang 16 jam (memang letih la)..... sampai kat Istanbul kami tak tahu nak pergi kemana lalu kami tahan teksi dan cakap nak ke ayu sofia ( sebuah muzium yang dahulunya sebuah masjid dan gereja ).... kami ingatkan dekat, alhamdulillah pemandu teksi tu baik..... dia menerangkan kat kami bertapa jauhnya perjalanan dari tempat kami ke ayu sofia..... walaupun macam ayam dengan itik kami dapat jugak memahami message yang nak di sampaikan...... dia menurunkan kami di stesen bot dan menyuruh kami menaiki bot untuk ke seberang supaya perjalanan menjadi lebih dekat dan murah......sungai yang kami nak seberang tu la sempadan antara asia dan eropah.......sampai di sebelah Istanbul eropah kami berjalan2 sekitar bandar dengan berbekalkan map pelancong yang saya beli di sebuah kedai buku di tengah Istanbul..... Semasa di Adana, rakan saya ada memberi contact no. yang boleh saya hubungi untuk tumpang menginap semasa di Istanbul.....Jadi apabila hari dah petang kami pergi mencari tempat yang diberitahu dan menghubungi rakan kepada rakan saya....... rupa2nya dia adalah salah seorang yang terlibat dalam menguruskan sebuah yayasan pelajar2 yang belajar agama di Istanbul.... Dia telah meminta pelajar yang duduk di bawah yayasan mereka untuk menumpangkan kami di rumah mereka.....Selama 2 hari kami di Istanbul, kami tinggal di rumah mereka..... semasa di rumah pelajar tersebut kami diberi makanan dan tempat tidur yang selesa..... seperti yang saya katakan orang turkey memang friendly......

(nanti kita continue lagi cerita pasal experience saya...... letih lak menaip.......seterusnya hari ke2 di Istanbul)

sambung balik.....
Pada hari kedua, kami berjalan2 di sekitar Istanbul lagi tanpa ditemani oleh orang lain sebab budak rumah tu semua busy dengan kelas, jadi kenalah jalan sendiri lagi...... walaupun orang kat Istanbul tak reti cakap english, kami tetap dapat meneruskan perjalanan kami kerana public transport kat Istanbul mudah difahami dan teratur....... Pada malam harinya, kami meneruskan perjalanan kami ke Canakkale (sebuah bandar lain)...... Canakkale ialah bandar Troy (Troy movie hollywood tu).....di Canakkale antara experience yang saya tak dapat lupakan........ Kami sampai di Canakkale dalam pukul 4 pagi jadi memandangkan waktu masih terlalu awal, kami singgah di masjid berdekatan untuk tumpang berehat....... Kami berehat di situ sehingga waktu subuh...... selesai solat subuh, kami dipelawa oleh penjaga masjid untuk duduk bersama minum teh panas.... di pagi hari pada musim sejuk, memang best la minum teh panas.... kami pun join la diorang minum teh, yang masalahnye diorang tak reti cakap english kami pun tak reti cakap turkey jadi kami senyap jela..... tetapi orang tua yang menjaga masjid tu tetap bersemangat nak bercerita dengan kami....... kami pun layan jela orang tua tu bercerita walaupun yang paham hanya satu dua benda je......tu pun tak tau betul ke tak..... lama jugak orang tua tu bercerita ada 30 minit..... kemudian seperti biasa, kami meronda-ronda kawasan bandar Canakkale...... sampai waktu maghrib kami pun mencari masjid yang berhampiran..... memang kami rancang ronda Canakkale sehari je.... jadi sebelum ke masjid untuk solat maghrib kami dah membeli tiket untuk ke Ankara (ibu negara Turkey)...... selesai solat maghrib kami ingin berehat di masjid untuk menunggu sehingga waktu bas ke Ankara...... tiba2 kami didatangi seorang warga turkey, dia adalah seorang bekas askar turkey..... pakcik tu agak tua jugak la dalam lingkungan 60-an...... kami berkenalan dan berborak seketika, apabila kami memberitahu yang kami akan bertolak pada malam tu jugak dia agak sedih kerana tak mengenali kami lebih awal..... dia memperkenalkan kami kepada imam masjid tersebut.... mereka membawa kami ke sebuah kedai kopi..... masuk je ke kedai tersebut semua org memandang ke arah kami dan menyambut kedatangan kami (bukan sebab kami yang datang tp sebab imam)..... kedian kami di bawa meronda2 sekitar kawasan itu...... mereka kalau tak ingin membawa kami berjalan2 di bandar itu jika kami duduk lebih lama..... tapi nak buat macam mana tiket pun kami dah beli..... apabila sampai waktu untuk bertolak kami meminta izin untuk ke stesen bas.... tapi pakcik yang bekas askar tu kata nanti dia jumpa kami di stesen bas..... kami cuba menahannya dari pergi ke stesen bas, sebab tak mahu menyusahkan..... yela kami pun baru kenal dia berapa jam je.....tapi dia kata dia akan datang ke stesen bas...... sampai di stesen bas kami tunggu di kawasan bas kami.....beberapa minit kemudian pakcik tu pun sampai.... dia membawa 2 bekas madu lalu memberikan kepada kami.....katanya madu dari lebah yang dibela sendiri...... kemudian kami naik ke atas bas kerana bas sudah nak bertolak..... yang peliknye pakcik tu boleh menunggu di tepi bas tu sampai bas kami berjalan..... terharu rasanya dengan layanan pakcik tu..... walaupun tak berapa kenal dengan kami, hanya berkenalan beberapa jam dia dah boleh melayan kami sebegitu rupa.......semoga ada umur yang panjang, dapat jumpa pakcik tu lagi.......

(continue lagi pasal experience ni di lain masa.....)

Selepas mula bertolak dari Canakkale, maka bermulalah trip bas yang terpanjang dalam hidup saya....... Saya bertolak dari Canakkale ( dalam peta kat atas dia tulis Troy ) straight ke Damascus Syria dengan kurang dari 6 stop...... Saya bertolak ke Ankara dan tunggu di Ankara selama sejam untuk bertukar ke bas yang lain, kemudian terus ke Damascus dengan beberapa stop pendek....... Saya bertolak malam dan sampai di Damascus malam...... Total perjalanan ada lebih kurang 22 jam....... Nak tau apa perasaan?..... memang tak dapat nak diceritakan macam mana rasanya....... Nak tau cuba anda try sendiri....... Pasti anda akan merasai experience yang tak dapat dilupakan......  hehehe.......Apa2 pun memang 1 trip yang mencabar.......

Cabaran yang dihadapi :
-Tak boleh communicate. Hanya pakai bahasa isyarat.
-Mencari tempat tinggal.
-Hampir2 macam nak kene tipu. Tapi sebab pergi 2 orang, Alhamdulillah member tolong nasihat. Thanks to member yang nasihat.
-Cuaca sejuk
-Takut salah beli tiket ( dah main bahasa isyarat, takut tempat lain nak pegi tempat lain yang dapat )
-Pening sikit ngan duit sebab tak biasa dengan duit Turkey.

ok. :)

Next saya cerita negara lain pulak...... :)

Thursday, February 17, 2011

Lebanon



                         Live rates at 2011.02.17 15:06:00 UTC
               1.00 MYR=495.893 LBP
       Malaysia RinggitsLebanon Pounds
                    1 MYR = 495.893 LBP1 LBP = 0.00201656 MYR


Ni experience pasal Lebanon lak.... Lebanon atau Lubnan ialah sebuah negara yang bersempadan dengan Syria dan Palestin. Negara Lubnan ni takde la besar. Perjalanan dari Damascus, Syria ke Beirut, Lubnan mengambil masa 3 jam menaiki kereta. Suasana di Lubnan lebih sosial jika nak dibanding dengan Damascus dan Amman. Nilai sara hidup di Lubnan lebih tinggi dari Syria, walaupun mata wangnya lebih kecil. Di Beirut cuacanya tidak berapa sejuk berbanding negara2 jiran, kerana bandar Beirut dikelilinggi bukit bukau tetapi di Lubnan terdapat tempat yang boleh meluncur ais kerana ketebalan saljinya di kawasan-kawasan bukit.

Experience saya semasa di Lebanon :
Saya pergi Lubnan dari syria naik teksi khas. Selepas mengharungi perjalanan 3 jam (tak tau nak cerita apa sebab masa dalam perjalanan kejap tido kejap bangun) sampai la saya di tengah2 bandar Beirut. Semasa di Beirut saya biasanya menetap di sebuah hotel budget dekat je dengan stesen bas charles helou... nama hotel tu talal hotel kalau tak silap... tuan hotel tu memang friendly la.... saya ada dua tiga kali gi Beirut, ni salah satu ceritanya la....masa tu saya pergi Beirut tak tido pun tapi gi jumpa tuan hotel tu untuk tanya information je..... tuan hotel tu layan baik je.... siap offer suh rehat dulu kat lobby dia... memang baik la orangnya.... jadi dah alang sampai nak habiskan masa saya jalan2 la kat tengah2 bandar beirut tu..... bandar Beirut ni lawa jugak la sebab banyak banggunan baru2, permandangan bandar tepi laut, bunyi burung2....... bab tu best sikit la dari Damascus.....